top of page

Onweerstaanbare Thaise Voorgerechten


Different Thai receipts for every day. Table full with authentic Thai food

Inleiding

Als het om de Thaise keuken gaat, begint de reis van smaken met verleidelijke voorgerechten die de smaakpapillen prikkelen. Van knapperige loempia's tot hartige satéspiesjes, Thaise voorgerechten zijn een heerlijk begin van elke maaltijd. In dit artikel verkennen we een aantal onweerstaanbare Thaise voorgerechten die gemakkelijk te bereiden zijn en gegarandeerd indruk zullen maken op je gasten. Laten we in de wereld van Thaise smaken duiken en deze verrukkelijke voorgerechten ontdekken.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding

  2. Verse Thaise loempia's met pindasaus

  3. Krokante Thaise Viskoekjes (Tod Mun Pla)

  4. Saté van kip met pindasaus

  5. Thaise kokosgarnalen soep (Tom Kha Goong)

  6. Vegetarische Thaise Knoedels (Jeeb)

  7. Salade van groene papaja (Som Tum)

  8. Thaise gegrilde rundvleessalade (Nam Tok Nua)

  9. Thaise Kip Sla Wraps

  10. Pikante Thaise Kippenvleugels

  11. Thaise gevulde inktvis (Pla Muek Yang)

  12. Thaise Maïs Beignets (Tod Man Khao Pod)

  13. Krokante Tofu met Thaise Zoete Chilisaus

  14. Thaise Varkensspiesjes (Moo Ping)

  15. Conclusie

Thaise verse loempia's met pindadipsaus

Ingrediënten:

  • Rijstpapierwikkels

  • Gekookte garnalen of versnipperde kip

  • Rijstvermicelli noedels

  • Slablaadjes

  • Verse muntblaadjes

  • Verse korianderblaadjes

  • Taugé

  • Komkommer in plakjes

  • Wortel in plakjes

  • Thaise zoete chilisaus

  • Geplette pinda's

Instructies:

  1. Dompel een rijstpapierwikkel een paar seconden in warm water tot hij plooibaar is.

  2. Leg slablaadjes, munt, koriander, noedels, garnalen of kip, taugé, komkommer en wortel in het midden van het wikkeltje.

  3. Rol de wikkel strak op, waarbij je de zijkanten naar binnen plooit.

  4. Herhaal dit met de overige ingrediënten.

  5. Serveer de verse loempia's met pindadipsaus en wat gemalen pinda's.

Krokante Thaise Viskoekjes (Tod Mun Pla)

Ingrediënten:

  • Witte visfilets, ontbeend en fijngehakt

  • Rode currypasta

  • Kaffir limoenblaadjes, fijngesneden

  • Vissaus

  • Ei

  • Sperziebonen, fijngehakt

  • Verse koriander, fijngehakt

  • Rode chili, fijngehakt (optioneel)

  • Olie om te bakken

Instructies:

  1. Meng in een kom de gehakte vis, rode currypasta, kaffir limoenblaadjes, vissaus en ei tot een goed mengsel.

  2. Voeg de gehakte sperziebonen, koriander en rode chili (indien gebruikt) toe aan het mengsel.

  3. Vorm van het mengsel kleine pasteitjes en zet ze 30 minuten in de koelkast.

  4. Verhit olie in een pan en bak de viskoekjes goudbruin en krokant.

  5. Serveer de viskoekjes met zoete chilisaus of komkommerrelish.


Saté van kip met pindasaus

Ingrediënten:

  • Kipfilet of -dij, in dunne reepjes gesneden

  • Citroengras, fijngehakt

  • Knoflook, fijngehakt

  • Sojasaus

  • Vissaus

  • Kurkuma poeder

  • Komijnpoeder

  • Korianderpoeder

  • Bruine suiker

  • Kokosmelk

  • Pindakaas

  • Limoensap

  • Spiesjes, geweekt in water

Instructies:

  1. Meng in een kom de citroengras, knoflook, sojasaus, vissaus, kurkumapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en bruine suiker om de marinade te maken.

  2. Voeg de plakjes kip toe aan de marinade en zet minstens 2 uur in de koelkast.

  3. Rijg de gemarineerde kip aan de geweekte spiesjes.

  4. Grill de kipspiesjes tot ze gaar en licht verkoold zijn.

  5. Meng voor de pindasaus kokosmelk, pindakaas, limoensap en een scheut sojasaus tot een gladde saus. Verwarm de saus in een pannetje tot hij warm is.

  6. Serveer de kipsaté met de pindasaus ernaast.

Thaise kokosgarnalen soep (Tom Kha Goong)

Ingrediënten:

  • Garnalen, gepeld en ontdaan van ingewanden

  • Kokosmelk

  • Citroengras, gekneusd

  • Galangal, gesneden

  • Kaffir limoenblaadjes

  • Thaise pepers, gekneusd

  • Champignons, in plakjes gesneden

  • Vissaus

  • Sap van limoen

  • Verse koriander, fijngehakt

Instructies:

  1. Breng in een pan kokosmelk, citroengras, galangal, kafferlimoenblaadjes en Thaise pepers zachtjes aan de kook.

  2. Voeg de gesneden champignons en garnalen toe.

  3. Breng de soep op smaak met vissaus en limoensap.

  4. Laat sudderen tot de garnalen gaar zijn en de smaken goed zijn doorgetrokken.

  5. Garneer met verse koriander voor het opdienen.

Vegetarische Thaise Knoedels (Jeeb)

Ingrediënten:

  • Wonton wikkels

  • Tofu, fijngehakt

  • Waterkastanjes, fijngehakt

  • Shiitake paddenstoelen, geweekt en fijngesneden

  • Knoflook, fijngehakt

  • Sojasaus

  • Sesamolie

  • Maïzena

  • Thaise chilisaus om te dippen

Instructies:

  1. Meng in een kom de gehakte tofu, gehakte waterkastanjes, shiitake champignons, knoflook, sojasaus, sesamolie en maïzena.

  2. Doe een klein lepeltje van de vulling in het midden van elk wontonpapiertje.

  3. Vouw de wikkels dubbel en sluit de randen met water.

  4. Stoom de dumplings in ongeveer 8-10 minuten gaar.

  5. Serveer de vegetarische Thaise dumplings met Thaise chilisaus om in te dippen.

Groene papaja salade (Som Tum)

Ingrediënten:

  • Groene papaja, versnipperd

  • Cherrytomaatjes, gehalveerd

  • Sperziebonen, gehakt

  • Geroosterde pinda's, fijngemaakt

  • Knoflook, fijngehakt

  • Thaise pepers, fijngehakt

  • Vissaus

  • Limoensap

  • Palmsuiker

  • Tamarindepulp

Instructies:

  1. Stamp de fijngehakte knoflook en Thaise pepers in een vijzel en stamper tot ze goed gecombineerd zijn.

  2. Voeg de gesnipperde groene papaja toe en stamp lichtjes om hem te kneuzen en zachter te maken.

  3. Voeg cherrytomaatjes, sperziebonen en geroosterde pinda's toe aan de vijzel en kneus ze zachtjes.

  4. Meng in een aparte kom vissaus, limoensap, palmsuiker en tamarindepulp om de dressing te maken.

  5. Giet de dressing over het papajamengsel en schep goed om.

  6. Serveer de groene papajasalade gegarneerd met extra pinda's.


Thaise gegrilde rundvleessalade (Nam Tok Nua)

Ingrediënten:

  • Runderlende, gegrild en in dunne plakjes gesneden

  • Sjalotjes, dun gesneden

  • Groene uien, fijngesneden

  • Muntblaadjes, gescheurd

  • Cilantroblaadjes, fijngehakt

  • Gemalen geroosterde rijst

  • Vissaus

  • Limoensap

  • Gemalen chilipoeder

Instructies:

  1. Combineer in een kom de gegrilde plakjes rundvlees met sjalotten, groene uien, muntblaadjes en koriander.

  2. Meng in een aparte kom de vissaus, limoensap en gemalen chilipoeder om de dressing te maken.

  3. Giet de dressing over het rundvleesmengsel en schep goed om.

  4. Strooi er gemalen geroosterde rijst overheen voor extra textuur en smaak.

  5. Serveer de Thaise gegrilde rundvleessalade op een bedje van slabladeren.

Thaise kip sla wraps

Ingrediënten:

  • Gemalen kip

  • Knoflook, fijngehakt

  • Gember, geraspt

  • Waterkastanjes, fijngehakt

  • Hoisinsaus

  • Sojasaus

  • Limoensap

  • Thaise chilisaus

  • Botersla

  • Verse koriander, fijngehakt

  • Geplette pinda's

Instructies:

  1. Fruit in een pan de gehakte knoflook en geraspte gember tot ze geurig zijn.

  2. Voeg de gemalen kip toe en bak tot deze bruin is.

  3. Roer de gehakte waterkastanjes, hoisinsaus, sojasaus en limoensap erdoor.

  4. Laat sudderen tot de saus dikker wordt.

  5. Schep het kipmengsel in blaadjes botersla.

  6. Garneer met gehakte koriander en fijngehakte pinda's.


Pikante Thaise Kippenvleugels

Ingrediënten:

  • Kippenvleugels

  • Vissaus

  • Limoensap

  • Bruine suiker

  • Knoflook, fijngehakt

  • Thaise pepers, gehakt

  • Maïzena

  • Plantaardige olie om te bakken

  • Verse koriander voor garnering

Instructies:

  1. Meng in een kom vissaus, limoensap, bruine suiker, gehakte knoflook en Thaise pepers om de marinade te maken.

  2. Bestrijk de kippenvleugels met de marinade en zet ze minstens 2 uur in de koelkast.

  3. Verhit plantaardige olie in een diepe pan om te bakken.

  4. Haal de gemarineerde kippenvleugels door de maïzena en schud overtollige maïzena eraf.

  5. Bak de kippenvleugels tot ze knapperig en goudbruin zijn.

  6. Garneer met verse koriander voor het opdienen.

Thaise Gevulde Inktvis (Pla Muek Yang)

Ingrediënten:

  • Inktvis buisjes

  • Gemalen varkensvlees

  • Glasnoedels, geweekt en fijngehakt

  • Shiitake paddenstoelen, geweekt en fijngehakt

  • Knoflook, fijngehakt

  • Sojasaus

  • Oestersaus

  • Cilantro wortels, fijngehakt

  • Witte peper

  • Tandenstokers

Instructies:

  1. Meng in een kom gemalen varkensvlees, gehakte glasnoedels, shiitake champignons, gehakte knoflook, sojasaus, oestersaus, korianderwortels en witte peper om de vulling te maken.

  2. Vul de inktvisbuisjes met het varkensvleesmengsel en zet de uiteinden vast met tandenstokers.

  3. Grill de gevulde pijlinktvissen tot ze gaar en lichtjes verkoold zijn.

  4. Serveer de Thaise gevulde inktvis met dipsaus ernaast.


Thaise maïsbeignets (Tod Man Khao Pod)

Ingrediënten:

  • Maïskorrels

  • Rijstbloem

  • Bloem

  • Bakpoeder

  • Ei

  • Rode curry pasta

  • Kaffir limoenblaadjes, fijngesneden

  • Vissaus

  • Suiker

  • Plantaardige olie om te bakken

Instructies:

  1. Meng in een kom maïskorrels, rijstmeel, bloem, bakpoeder, ei, rode currypasta en fijngesneden kafferlimoenblaadjes.

  2. Voeg vissaus en suiker naar smaak toe.

  3. Verhit plantaardige olie in een pan om te bakken.

  4. Laat lepels van het maïsmengsel in de hete olie vallen en bak tot ze goudbruin zijn.

  5. Laat de beignets op keukenpapier uitlekken voor het serveren.

Krokante Tofu met Thaise Zoete Chilisaus

Ingrediënten:

  • Stevige tofu, in blokjes gesneden

  • Maïzena

  • Plantaardige olie om te bakken

  • Thaise zoete chilisaus

Instructies:

  1. Wentel de tofublokjes door de maïzena en schud overtollige maïzena eraf.

  2. Verhit plantaardige olie in een pan om te bakken.

  3. Bak de tofu goudbruin en knapperig.

  4. Serveer de krokante tofu met Thaise zoete chilisaus om in te dippen.


Thaise Varkensspiesjes (Moo Ping)

Ingrediënten:

  • Varkensschouder of varkenshaas, in dunne reepjes gesneden

  • Kokosmelk

  • Sojasaus

  • Vissaus

  • Palmsuiker

  • Kurkuma poeder

  • Korianderpoeder

  • Komijnpoeder

  • Knoflook, fijngehakt

  • Citroengras, fijngehakt

  • Plantaardige olie om te grillen

  • Verse koriander voor garnering

Instructies:

  1. Meng in een kom kokosmelk, sojasaus, vissaus, palmsuiker, kurkumapoeder, korianderpoeder, komijnpoeder, gehakte knoflook en citroengras om de marinade te maken.

  2. Voeg het varkensvlees toe aan de marinade en zet het minstens 2 uur in de koelkast.

  3. Rijg het gemarineerde varkensvlees aan spiesjes.

  4. Grill de varkensspiesjes tot ze gaar en lichtjes verkoold zijn.

  5. Garneer met verse koriander voor het opdienen.

Conclusie

Deze onweerstaanbare Thaise voorgerechtrecepten brengen de levendige en gedurfde smaken van Thailand naar je tafel. Van de verfrissende Thaise loempia's tot de pittige Thaise kippenvleugels, elk gerecht belooft je smaakpapillen te prikkelen en je te laten verlangen naar meer. Maak indruk op je gasten met deze verrukkelijke voorgerechten en begin aan een culinaire reis door de rijke en diverse wereld van de Thaise keuken. Geniet van je smaakvolle creaties en de verrukkelijke ervaringen die ze met zich meebrengen voor je eetmomenten.

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page